Káposztásmegyer története

A G8 Investment Kft. központja a IV. kerületben, az Ipari park utcában található. A terület Káposztásmegyer és az M0-ás között helyezkedik el.

Kicsit utána néztünk Káposztásmegyer kialakulásának és az alábbi érdekességekre akadtunk.

Megyer környéke már a honfoglalás előtt lakott vidék volt, az ideális folyami átkelési helyszín miatt hozhattak létre itt település(eket). Később a honfoglaló Megyer törzs tagjainak egyik szálláshelyeként alapították a falut – nem mellesleg ennek a törzsnek a nevéből eredeztetik a magyar szó kialakulását is. Fontos stratégiai pontként foglalta el a fejedelmi törzs, mert így biztosította a megyer révet, mely az egyik legfontosabb rév volt a Dunán. Ezt a szerepét az egész középkor folyamán megtartotta. Első írásos említéseiben 1148-ban és 1253-ban Meger néven hivatkoznak rá. 1377-ben Káposztásmegyer tulajdonosa Szendy István vajda, a 15. században a Széchenyiéké, majd Guthi Országh László birtokolja. A török hódítás alatt a falu elpusztult.

A terület a 18. századtól a Károlyi család újpest-megyeri birtoktestéhez tartozott. 1831-ben Károlyi István megalapította Új-Megyer néven a későbbi Újpestet.

A „Káposztás-” előtagot az itteni káposztaföldekről kapta, hogy ezáltal a többi Megyer nevű településtől is megkülönböztessék.

A 19. században Rákospalotához tartozó puszta majd nyaralótelep. Az 1900-as évek elején 542 lakosa van. Királyi udvari istállók voltak itt, innen indultak az arisztokrácia kopófalka vadászatai. Káposztásmegyeren lóversenypálya is működött 1912-1944-ig.

Káposztásmegyer – így a Károlyi-uradalom is – 1922 március 29-én került át Újpest városhoz.

A terület 1950-ben, Nagy-Budapest létrehozásakor lett Budapest része, akkor már Újpest részeként.
1983-ban kezdetét vette Újpest szélén egy új városrész kialakítása, Káposztásmegyeré.

A városrészt az 1983 és 1990 között házgyári előregyártott vasbeton elemekből (“panelekből”) épült Káposztásmegyeri lakótelep és a 2000-es években létesült Homoktövis lakópark alkotja, továbbá a lakópark szomszédságában található, folyamatosan fejlődő észak-pesti ipari park is ide tartozik.

Káposztásmegyer népessége 2011-ben 23 178 fő volt.